Hans Manshoven

ECUADOR: SHIT

Vuilnis, het is een hele industrie in België. Groenafval wordt verwerkt tot compost, glas wordt gerecycleerd tot ander glas, papier wordt verwerkt tot karton, petflessen worden gerecycleerd tot sweaters en afvalwater wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

In Ecuador niet. Daar wordt niet aan recyclage gedaan. Wij dumpen hier in ons stekje in Zambiza, vlakbij Quito, alles in één en dezelfde vuilzak. Ook wc-papier, want in dit land mag je net zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen niets in de wc-pot gooien behalve je eigen… productie, zullen we maar zeggen. Dat is in het begin wel wennen, maar nu, vier maanden later, is het een gewoonte geworden om alles in het vuilbakje te dumpen. Al blijf ik me afvragen waarom je gebruikt wc-papier in het toilet mag gooien. Zijn de afvoerbuizen te dun?

Hoe vaak komt de vuilniskar ook alweer in België? Eén keer om de twee weken? De ene week de groenafval, de andere week de restafval. Zo is het toch? Wel, hier is iets om jullie jaloers te maken. In Zambiza komt de vuilkar op dinsdag, donderdag en zaterdag, telkens rond middernacht. Drie keer per week dus mogen wij onze vuilzak op straat zetten, en het maakt niet eens uit wat voor vuilzak. Het mag net zo goed een plastic zakje van de supermarkt zijn. Als het maar goed afgesloten is. Want straathonden weten precies wanneer het zover is: ze schuimen voortdurend de straten af op zoek naar een vuilniszak die binnen bereik is. Daarom zetten wij net als de meeste mensen hier ons vuilnis net voor we gaan slapen op een muurtje, zodat de honden er niet bij kunnen.

Using Format