Hans Manshoven

ECUADOR: CULTUURWEEKEND

Met een klein hartje vertrok ik op zaterdag 29 maart naar een vallei ten zuiden van Quito om er als cameraman/regisseur/monteur twee dagen lang een soort jeugdjournaal in elkaar te boksen tijdens de “Olympische spelen” van de Nederlandse school. Terwijl juffen Ingrid, Brita en Anne en meester Hans de activiteiten voor de 34 deelnemende kinderen probeerden in goede banen te leiden, zocht en vond ik een jeugdig nieuwslezertje (Maya) en een enthousiaste “vliegende” reporter (Aline). Ik probeerde de activiteiten zo goed mogelijk te filmen tot 13 u, en vervolgens nam ik de stukjes op van de nieuwslezer tussen 13u30 en 14u00 en dan had ik eigenlijk nog anderhalf uur om te monteren, want om half vier werd de beamer aangezet voor de projectie op groot scherm.

Normaal monteer ik met Final Cut Pro 7, maar omdat ik weet dat die alle beelden van een DSLR camera gedurende redelijk lange tijd eerst moet omzetten naar het ProRes 422 formaat, moest ik op zoek naar een andere oplossing. Ik heb al enige tijd Final Cut X op mijn computer staan, maar verder dan enkele experimenten was het nog nooit gekomen. Wel wist ik dat ik met die Final Cut X een pak sneller aan het monteren zou zijn. Deze software verwerkt de beelden immers op de achtergrond terwijl je al kan beginnen monteren.

Dit werd uiteindelijk de workflow:

- filmen en na elk uur materiaal overzetten op de computer, via de import functie van Final Cut X.

- intro beelden selecteren en die importeren in iMovie om via een vooraf gekozen ‘template’ een imposante sportgeneriek te maken.

- de beelden die ik met twee camera’s én een externe audio recorder filmde synchroniseerde ik via de multicam clip functie in Final Cut X.

- tegen 14 uur probeerde ik alvast alle ingeladen clips diagonaal te visioeneren en mijn materiaal te organiseren via de zogenaamde ‘Favorite’ functie.

- om 15 uur moest mijn montage beeldmatig min of meer klaar zijn. Daarna muziek toevoegen. Die had ik enkele dagen vooraf gekozen en georganiseerd in een afspeellijst in iTunes.

- om 15u25 moet de tijdslijn klaar zijn. Ik had ongeveer acht minuten nieuws. Geen tijd om na te kijken, sharpness toe te voegen, color correction te doen (ik had daarom al een redelijk natuurgetrouw ‘faithfull’ kleurprofiel gekozen in mijn DSLR).

- tussen 15u25 en 15u30 liet ik Final Cut X een masterfile maken, een quicktime aan resolutie 1280×720.

- die quicktime presenteerde ik vijf minuten later in de zaal.Hieronder zie je het zondagjournaal:

Using Format