Hans Manshoven

IMMO

Wat een zomer! Elke week zit er wel een uitstap in naar Mechelen, Antwerpen, of Diest. Je denkt: hoe leuk, overal terrasjes! Wel, tarara. We gaan huizen kijken. Huizen, appartementen, rijhuizen, lofts, penthouses, dakappartementen, bel-étages. Met tuin, zonder tuin. Gerenoveerd, nieuw, en nog te renoveren. Plezant, je hebt een pak te spenderen, en alles is nog mogelijk. De energiemeter staat op honderd. De eerste dag toch…

We zitten ondertussen aan bezichtiging van huis nummer 20, en ik heb er al schoon genoeg van. 

Maar: we moeten 31 december 2016 uit onze woning in Lummen. Verkocht omdat we té ver van ons werk wonen. We gaan het elders proberen. In Mechelen, Antwerpen, of Diest.


ECUADOR: SHIT

Vuilnis, het is een hele industrie in België. Groenafval wordt verwerkt tot compost, glas wordt gerecycleerd tot ander glas, papier wordt verwerkt tot karton, petflessen worden gerecycleerd tot sweaters en afvalwater wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

In Ecuador niet. Daar wordt niet aan recyclage gedaan. Wij dumpen hier in ons stekje in Zambiza, vlakbij Quito, alles in één en dezelfde vuilzak. Ook wc-papier, want in dit land mag je net zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen niets in de wc-pot gooien behalve je eigen… productie, zullen we maar zeggen. Dat is in het begin wel wennen, maar nu, vier maanden later, is het een gewoonte geworden om alles in het vuilbakje te dumpen. Al blijf ik me afvragen waarom je gebruikt wc-papier in het toilet mag gooien. Zijn de afvoerbuizen te dun?

Hoe vaak komt de vuilniskar ook alweer in België? Eén keer om de twee weken? De ene week de groenafval, de andere week de restafval. Zo is het toch? Wel, hier is iets om jullie jaloers te maken. In Zambiza komt de vuilkar op dinsdag, donderdag en zaterdag, telkens rond middernacht. Drie keer per week dus mogen wij onze vuilzak op straat zetten, en het maakt niet eens uit wat voor vuilzak. Het mag net zo goed een plastic zakje van de supermarkt zijn. Als het maar goed afgesloten is. Want straathonden weten precies wanneer het zover is: ze schuimen voortdurend de straten af op zoek naar een vuilniszak die binnen bereik is. Daarom zetten wij net als de meeste mensen hier ons vuilnis net voor we gaan slapen op een muurtje, zodat de honden er niet bij kunnen.


ECUADOR: CULTUURWEEKEND

Met een klein hartje vertrok ik op zaterdag 29 maart naar een vallei ten zuiden van Quito om er als cameraman/regisseur/monteur twee dagen lang een soort jeugdjournaal in elkaar te boksen tijdens de “Olympische spelen” van de Nederlandse school. Terwijl juffen Ingrid, Brita en Anne en meester Hans de activiteiten voor de 34 deelnemende kinderen probeerden in goede banen te leiden, zocht en vond ik een jeugdig nieuwslezertje (Maya) en een enthousiaste “vliegende” reporter (Aline). Ik probeerde de activiteiten zo goed mogelijk te filmen tot 13 u, en vervolgens nam ik de stukjes op van de nieuwslezer tussen 13u30 en 14u00 en dan had ik eigenlijk nog anderhalf uur om te monteren, want om half vier werd de beamer aangezet voor de projectie op groot scherm.

Normaal monteer ik met Final Cut Pro 7, maar omdat ik weet dat die alle beelden van een DSLR camera gedurende redelijk lange tijd eerst moet omzetten naar het ProRes 422 formaat, moest ik op zoek naar een andere oplossing. Ik heb al enige tijd Final Cut X op mijn computer staan, maar verder dan enkele experimenten was het nog nooit gekomen. Wel wist ik dat ik met die Final Cut X een pak sneller aan het monteren zou zijn. Deze software verwerkt de beelden immers op de achtergrond terwijl je al kan beginnen monteren.

Dit werd uiteindelijk de workflow:

- filmen en na elk uur materiaal overzetten op de computer, via de import functie van Final Cut X.

- intro beelden selecteren en die importeren in iMovie om via een vooraf gekozen ‘template’ een imposante sportgeneriek te maken.

- de beelden die ik met twee camera’s én een externe audio recorder filmde synchroniseerde ik via de multicam clip functie in Final Cut X.

- tegen 14 uur probeerde ik alvast alle ingeladen clips diagonaal te visioeneren en mijn materiaal te organiseren via de zogenaamde ‘Favorite’ functie.

- om 15 uur moest mijn montage beeldmatig min of meer klaar zijn. Daarna muziek toevoegen. Die had ik enkele dagen vooraf gekozen en georganiseerd in een afspeellijst in iTunes.

- om 15u25 moet de tijdslijn klaar zijn. Ik had ongeveer acht minuten nieuws. Geen tijd om na te kijken, sharpness toe te voegen, color correction te doen (ik had daarom al een redelijk natuurgetrouw ‘faithfull’ kleurprofiel gekozen in mijn DSLR).

- tussen 15u25 en 15u30 liet ik Final Cut X een masterfile maken, een quicktime aan resolutie 1280×720.

- die quicktime presenteerde ik vijf minuten later in de zaal.Hieronder zie je het zondagjournaal:

1
Using Format